Hoe kan ik mijn VSO leerlingen leren om gezond en veilig te werken?

Zaagmachine-ongeluk op school

Een aantal jaren geleden kwam Luuk Oosting van Start Werk & Blijf veilig (SWB) in contact met een school in Nederland waar een ongeluk gebeurd was. Tijdens het werken met een zaagmachine had een leerling zijn vinger afgezaggd. Op het moment dat dit ongeluk gebeurde was de docent even naar het toilet.

Het ongeluk werd gemeld bij de Inspectie SZW. Hierna is de Inspectie SZW bij de school geweest en heeft de betrokkenen gesproken. Eén van de vragen aan de leerling was of hij instructie had gekregen van zijn docent. De leerling gaf aan dat hij geen instructie gehad had… Volgens de docent was dit wel gebeurd, alleen is dit niet vastgelegd. Hierdoor had de docent geen bewijs om aan te geven dat de leerling wel instructie had gehad en heeft de docent een behoorlijke boete ontvangen…

Deze school heeft van dit ongeluk geleerd en is sindsdien bezig om leerlingen bewust te laten worden van de gevaren en aan te leren hoe zij gezond en veilig kunnen werken. Deze instructies en de status hoever de leerling is in dit leerproces worden in een automatisch systeem vastgelegd.

Wat is gezond en veilig werken?

Wanneer je zelf gezond en fit bent door voldoende beweging te nemen en gezond te eten zal je merken dat  je minder vaak ziek bent dan anderen die dat niet doen. Dit heb je dus voor een groot gedeelte zelf in de hand.

Dit geldt ook voor veilig werken. Wanneer je zo veilig mogelijk je werkzaamheden op school en stage/werk uitvoert, voorkom je hier ongevallen voor jezelf, maar ook zeker voor andere mensen in dezelfde omgeving. Wanneer de andere personen in je omgeving veilig werken, kun jij geruster je eigen werkzaamheden uitvoeren, en dus geconcentreerder.

Waarom moeten leerlingen leren gezond en veilig te werken?

Wanneer jij en iedereen in je omgeving gezond en veilig werkt, wordt een gezonde en veilige werkomgeving gecreëerd. Hierdoor kunnen ongelukken voorkomen worden.

Om zo'n omgeving te creëren moet iedereen die in deze omgeving aanwezig is, weten hoe je gezond en veilig werkt. Sommige mensen hebben dit van nature in zich of zij hebben dit meegekregen in hun opvoeding. Zij werken dan ook altijd zo veilig mogelijk.

Dit geldt helaas niet voor iedereen en zal er op school en stage/werk aandacht aan besteed moeten worden. Daarom kunnen leerlingen op VSO-scholen een veiligheidsopleiding volgen en daarmee een certificaat behalen. Daarmee kunnen zij bij hun stage/werk kunnen aantonen dat zij geleerd hebben hoe ze gezond en veilig moeten werken.

Wie kunnen VSO-leerlingen leren hoe ze gezond en veilig werken?

Docenten van VSO-scholen worden getraind in hoe je gezond en veilig werkt door middel van het E-learning systeem van SWBg. Deze training wordt gegeven door de trainers van SWB en wordt afgesloten met een examen. Daarnaast volgen zij de training 'Trainer Basis SWB' over hoe VSO-leerlingen het veiligheidsdiploma Basis SWB kunnen behalen.

Hierna kunnen deze getrainde docenten de VSO-leerlingen begeleiden met hun persoonlijke portfolio van Basis SWB. De leerling volgt in de persoonlijke portfolio verschillende trainingen en trainingen die  specifiek gericht zijn op zijn/haar branche waarin hij/zij wil gaan werken.

Op elk niveau in de samenleving moet je gezond en veilig werken, altijd en overal!!

Hoe kan ik mijn VSO leerlingen leren om gezond en veilig te werken?
Hoe kan ik mijn VSO leerlingen leren om gezond en veilig te werken?
Hoe kan ik mijn VSO leerlingen leren om gezond en veilig te werken?

Inspiratiebijeenkomst veiligheidsopleiding VSO scholen

Wil jij als VSO docent en/of coördinator van de school meer weten over de veiligheidsopleiding voor VSO scholen?

Informeer dan naar deze inspiratiebijeenkomst.

< >