SWB inzetten als voortraject op het VCA

"Het past precies in het plaatje"

Veilig leren werken. Dat staat hoog in het vaandel bij PrO Assen. Dat krijgt handen en voeten in een leerlijn vanaf het tweede leerjaar. SWB is hierin een belangrijk onderdeel. “Het past uitstekend bij de manier waarop onze leerlingen leren.”

Het liefst zou Gerard Jansen, stagebegeleider en leraar, uren willen praten over ‘zijn’ leerlingen, de stappen die ze zetten naar de arbeidsmarkt en zeker ook over het onderwerp Werk & Veiligheid. Een thema dat hem na aan het hart ligt. Op PrO Assen verzorgt hij alle SWB-lessen. SWB is op deze school ingebed in een leerlijn. In uiteenlopende moeilijkheidsgraad kunnen leerlingen drie certificaten halen op het gebied van veilig werken: Veilig op stage; Start, Werk en Blijf Veilig (SWB) en – met name voor leerlingen die uitstromen naar een technisch beroep - VCA.

"Apetrots"

SWB is verplicht voor alle leerlingen op PrO Assen. De SWB-examens worden digitaal afgenomen door drie eigen examinatoren. En, zo verzekert Gerard, de leerlingen zijn “apetrots” op het SWB-pasje dat op hen wacht na een succesvol afgelegd examen. En we zien ook dat bedrijven, zeker in het MKB, het SWB-certificaat erkennen als een waardevol certificaat.”
SWB inzetten als voortraject op het VCA

Verweven in de school

Met een gerust hart sturen Gerard en zijn vakcollega’s leerlingen op stage. “We willen dat onze leerlingen ook op hun stageadres en hun latere werkplek kritisch blijven kijken naar veiligheid. Veiligheid is hier echt verweven in de hele school. Dat zit in het dragen van veiligheidsschoenen maar ook in het veilig werken met apparaten. Een betonzaag? Daar gaat hier altijd een kap over. Daar wordt hier niet over gediscussieerd. In mijn eigen lessen maak ik veiligheid zo concreet mogelijk. Ik laat leerlingen nadenken over de veiligheid en risico’s, ook in hun thuissituatie. Waar staan de chemische reinigingsmiddelen thuis? Ook haal ik er de actualiteit bij. Ik ga met leerlingen het gesprek aan als er ongelukken zijn die de media halen. Bijvoorbeeld als er een windmolen in brand staat of als ergens een ontploffing is. Zo worden ze zich ervan bewust dat veilig werken geen ver-van-mijn-bed-show is en dat veiligheid vooral een kwestie is van bewustwording en gedrag.”